Hongerige telefoons

Door Niekleair op woensdag 7 november 2018 23:00 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 2.282

Net zoals bij zovelen is een smartphone inmiddels een vast onderdeel van mijn uitrusting geworden. Ik denk niet dat de smartphone voor mij echt onmisbaar is; deze is wel erg handig gebleken. Dankzij smartphones is het mogelijk geweest om mijn vriendin (inmiddels vrouw) iedere dag goedemorgen te wensen, terwijl zij 7500km bij mij vandaan woonde. Het is immers een tikje omslachtig om op de werkpc iedere dag in te loggen op Skype om, precies om 14:30 een berichtje te sturen. Met smartphones open je gewoon de app en knal een berichtje de wereld in.

Geschiedenis
Voor dagelijks gebruik ben ik het gewoon gaan vinden dat telefoons ongeveer een dag meekunnen met hun acculading. Dat ligt misschien ook wel aan de telefoons die ik gebruik. Ooit begonnen met Windows Mobile telefoons (T-Mobile Vario 2 en Samsung Omnia Qwerty/Pro), vervolgens via obscure Chinese telefoons bij de Lumia 820 en 950 terechtgekomen. Allemaal telefoons die, hoewel ik volop van ze genoten heb, niet bekend staan om hun uithoudingsvermogen. De iPhone SE die ik heb is overigens wel lekker zuinig; maar ook die moet toch eigenlijk wel aan het eind van de dag aan de lader.

Zoeken naar een zuinige telefoon
Ik woon tegenwoordig in Canada (mijn vrouw komt hier vandaan), en aangezien ik midden in de emigratieprocedure zit is het best handig om nog een Nederlands nummer paraat te hebben. Bijvoorbeeld voor 2FA met Nederlandse instanties. Nu heb ik dat Nederlandse nummer niet zo vaak nodig en hoef ik de telefoon waar dat nummer aan gekoppeld is, niet per se continu bij me te hebben. Voor dagelijks gebruik heb ik mijn iPhone SE met een Canadese simkaart.

Dualsim zou fijn zijn, maar de iPhone SE heeft dat niet, en is nog te recent aangeschaft om nu al te vervangen. Daarom ging ik op zoek naar een toestel dat lekker lang zonder bijladen kon. Ik heb al een ideale kandidaat, namelijk de Nokia 2730 classic, echter ligt dat toestel in een opslag bij familie een provincie verder. En in tegenstelling tot Nederland, haal je die dan niet zomaar even op; provincies hier in Canada zijn ietsje groter dan in NL.

Samsung Galaxy SIII
Als eerste ben ik gaan spelen met de oude Samsung Galaxy SIII van mijn vrouw. Omdat ik niet zoveel van Samsungs interpretatie van Android moet hebben; en een LegacyOS voor de SIII niet (meer) beschikbaar is; heb ik de S3 van Carbon Rom voorzien. Door vervolgens geen google-apps pakket te installeren, haalde ik (zonder batterijbesparing en met actieve antennes) al 3 - 4 dagen op een acculading. De telefoon zelf is min of meer een dumbphone vanwege het ontbreken van een appstore. Als ik de telefoon in energiebesparingsmodus zet; en wifi/dataverbruik uitzet is denk ik 5 - 6 dagen ook wel mogelijk. En dat voor een smartphone die 3 jaar intensief gebruikt is!

Niet zo lang geleden kwam mijn Lumia 950 over en ben ik daarmee gaan spelen. Door alle accounts los te koppelen, niets te laten synchroniseren en de telefoon constant in batterijbesparingsmodus te houden; is zijn uithoudingsvermogen ineens fors toegenomen. Na 5 dagen was de batterij nog 32% opgeladen; goed voor zeker 2 dagen dus. Door je smartphone te configureren in dumb-phone modus kom je qua uithoudingsvermogen dus behoorlijk ver; dat is natuurlijk wel te verklaren door de forse accu's die telefoons hebben; en de wetenschap dat de radio's en antennes voor een fors deel het stroomverbruik veroorzaken (en het scherm; dat ik natuurlijk ook niet veel gebruik; dus het scherm staat vooral op zwart).

Wat is het maximum dat jullie uit een smartphone gehaald hebben?

Volgende: Smartphone knipperlichtrelatie 07-'13 Smartphone knipperlichtrelatie

Reacties


Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 7 november 2018 23:11

Drie dagen gemiddeld met een Sony Xperia XA2. Bij veel gebruik 2 dagen, bij weinig gebruik 4. Best tevreden mee, al mag het nog wel langer :) Met een XZ1 compact zou ik gemiddeld 4 dagen halen, of 5 bij licht gebruik. Maar ik bent te zuunig om zoveel voor een telefoon uit te geven ;)

Hier een lijstje met (nieuwe) telefoons met lange batterijduur: https://www.tomsguide.com...ery-life,review-2857.html Zo'n CAT S41 in de batterijbesparingsmodus zetten zal vast 2 weken of meer op kunnen leveren :P

Door Tweakers user jvdmeer, donderdag 8 november 2018 08:39

Samsungs interpretatie van Android had volgens mij wel een besparende stand. Waarbij twee weken standby geen probleem zou moteen zijn.

Enige limiet is dat de telefoon beperkt is tot bellen en sms. Maar volgens mij is dat juist wat je zoekt.

Door Tweakers user thefal, donderdag 8 november 2018 11:59

Ik heb een hele tijd een Xperia Z3 compact als reservetelefoon gehad. Door deze als dumbphone te gebruiken ging deze een week mee. Ik heb de telefoon ook weleens vanaf 100% aan gelaten en op mijn bureau neergezet, zonder er verder iets mee te doen, behalve 1x per paar dagen kijken hoeveel batterij deze nog had. Hij heeft uiteindelijk 3 weken gehaald en toen had die nog 20+ % over!

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 8 november 2018 15:21

Asus Zenfone Max 3... heb deze ooit eens 8 dagen op 1 lading laten meegaan. Geen wifi, bluetooth en 3G. Wel geregeld een telefoontje en sms.

Meestal stonden wifi, 3g en bluetooth wel aan en dan ging de telefoon een 3-tal dagen mee.

Door Tweakers user nldls, vrijdag 9 november 2018 07:30

thefal schreef op donderdag 8 november 2018 @ 11:59:
Ik heb een hele tijd een Xperia Z3 compact als reservetelefoon gehad. Door deze als dumbphone te gebruiken ging deze een week mee. Ik heb de telefoon ook weleens vanaf 100% aan gelaten en op mijn bureau neergezet, zonder er verder iets mee te doen, behalve 1x per paar dagen kijken hoeveel batterij deze nog had. Hij heeft uiteindelijk 3 weken gehaald en toen had die nog 20+ % over!
De Z3C heb ik inderdaad ook gebruikt en die ging eigenlijk standaard 2 dagen mee met regulier gebruik met alles aan.

Door Tweakers user wmeester, dinsdag 13 november 2018 11:29

De aangehaalde iPhone SE houdt het hier ook 5 dagen uit. Ik gebruik die als werktelefoon en ben bereikbaar voor bellen en sms-en. Whatsapp staat geinstalleerd maar niet actief.

Door Tweakers user Samsonait, dinsdag 13 november 2018 14:52

Hier een Xiaomi Redmi Note 4 Global (mido) gebruiker, met LineageOS zonder GAPPS, en een custom kernel waarmee ik de CPU en GPU kan underclocken, de schermhelderheid naar beneden kan zetten, en per app een batterijgebruik profiel kan instellen. Red ik 1,5 week met mijn toestel. Dus alleen smsen en bellen, en af en toe wat browser gebruik. Leuke blog :-)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.