De E-terreur

Door Niekleair op donderdag 9 februari 2012 17:51 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 6.648

Kennen jullie dat? Ben je net lekker aan het fietsen, komt er in eens een persoon voorbij gefietst met schijnbare eenvoud. Op zich niet vreemd, tenzij je Lance Armstrong heet, zijn er altijd wel fietsers die sneller rijden dan jij. Een tweede blik leert je echter dat er iets niet klopt. De persoon die je zojuist komt vliegen verwacht je normaal gesproken met een vergelijkbare snelheid achterin een begrafenisauto en niet op een fiets. Een snelle blik op het achterwiel zegt genoeg. De dikke metalen trommel verraad het, een e-bike.

Een mooie uitvinding die E-bike, toch?
Goed laat ik eerst vooropstellen, de E-fiets is in potentie een prachtig apparaat. Mensen die anders aan huis gekluisterd zijn, omdat ze niet meer kunnen fietsen, kunnen nu weer heerlijk in de buitenlucht komen. Door de trapondersteuning hoeven ze niet meer bang te zijn dat de brug een onoverkomelijk obstakel is. Toch zul je aan mijn inleiding gemerkt hebben dat ik niet onverdeeld positief ben.

In mijn ogen zijn e-bikes namelijk te snel. Afgezien van het feit dat ik, als ik op de fiets stap verander in een bloeddorstig racemonster die geen competitie duld, is het ook niet voor alle gebruikers van een e-bike even veilig om zo snel te gaan.

Wat cijfers op een rijtje
Een E-bike bied trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Daarna kapt de motor ermee en mag je het helemaal zelf doen. De snelheid is in te stellen. Een lagere snelheid zorgt voor een groter bereik. De E-bike spreekt vooral het oudere deel van de samenleving om begrijpelijke redenen aan. Deze bevolkingsgroep weet echter lang niet altijd raad met de extra snelheid van de E-bike. Veel mensen die op een e-bike stappen, waren gewend om met 12-15 kilometer per uur te fietsen. De bijna twee keer zo hoge snelheid vraagt een heel andere vaardigheid. Gelukkig komen tegenwoordig de e-bike cursussen op, die het merendeel van de ongevallen kunnen voorkomen. Daarnaast zie ik steeds meer fietsers die doorhebben dat de trapondersteuning niet per-se op standje haas hoeft.

Wat in het verleden nog al eens gebeurde is dat fietsers overal gingen inhalen om te voorkomen dat ze afremden. Ik heb nogal eens moeten uitwijken voor een fietser die vlak voor een onoverzichtelijke bocht het nodig vond om drie naast elkaar fietsende scholieren in te halen.

Ervaring
Analoge fietsers (Dus de peddelaars die enkel spierkracht gebruiken) hebben, als zij al hard rijden, vaak jarenlange ervaring met hoge snelheid. Het vergt namelijk nogal wat training om langere afstanden met snelheden rond en boven de 20 kilometer per uur te rijden. Met al die jaren wordt ook het inzicht getraind. Deze fietsers zijn er meestal aan gewend om met hogere snelheden te rijden, en weten waar ze wel en niet kunnen inhalen. E-bikers worden over het algemeen van de ene dag op de andere met de hoge snelheid geconfrontdeerd. De jarenlange ervaring met het hard rijden (en 25 kilometer per uur is op de fiets echt hard) ontbreekt meestal. De cursussen die de laatste tijd gegeven worden, helpen veel, maar als e-bikes maximaal 20 kilometer per uur kunnen, zou de snelheid beter bij de gebruikers passen. Ik verwacht dat het aantal ongevallen met e-bikes dan drastisch zal verminderen. Overigens zijn er geen officiele gegevens over ongevallen met e-bikes, aangezien e-bikes als gewone fietsen geregistreerd worden in het geval van ongevallen.

Trots
Dan geld er voor mij persoonlijk nog mijn krenking in de trots. Ik heb ruim 5 jaar lang van Delft naar Rotterdam gefietst. Dit is een dagelijks tochtje van 40 kilometer. In al die jaren heb ik een behoorlijke conditie opgebouwd, die nu sinds ik regelmatig op mijn racefiets stap, verder verbeterd. Ik word dan ook in het diepst van mijn ziel gekrenkt als er weer zo'n persoon moeiteloos voorbij komt. Voor mij rest dan alleen om weer vol op de trappers te gaan en de rest van m'n rit met 30 kilometer per uur af te maken, terwijl ik net rustig aan wilde doen. Bij mijn nieuwe fiets had ik maar één eis, de fiets moest moeiteloos snelheden van 30 kilometer per uur aankunnen. Dat is overigens wel weer leuk, als je echt goed hard gaat, maakt een e-bike namelijk geen schijn van kans meer. Boven de 25 km/u klapt de trapondersteuning weg en is het gewoon een hele zware fiets.

Nu besef ik wel dat ik met mijn collega-racefietsers er gemiddeld net zo'n potje van weten te maken als e-bikers als het op inhalen en voorrang verlenen aankomt. Daar kan ik zelf ook nog wel een heel verhaal over schhrijven, maar aangezien racefietsen weinig met electronica te maken hebben (afgezien van de snelheidsmeters), doe ik dat maar niet.

Slotsom
Als e-bikes nou max 20 kilometer per uur gaan, hoef je je als normale, competitief ingestelde fietsers ook niet helemaal meer het leplazerus te fietsen om ze voor te blijven. Het scheelt ook nog eens een hoop ongevallen. Wie tekent er mee op de petitie om die dingen te begrenzen?

Volgende: Smartphone knipperlichtrelatie 07-'13 Smartphone knipperlichtrelatie
Volgende: Terug bij het oude 12-'11 Terug bij het oude

Reacties


Door Tweakers user nooberke, donderdag 9 februari 2012 17:59

Ik ken de irritatie, als je wat jonger bent is het zeer vervelend als een 60+'er je inhaalt op de fiets :9

Maar je hebt eerst even iets van huh, en dan zie je ow wacht.... elektrisch }:O

Eigenlijk is het gewoon competitie vervalsing :Y)

Nou heb ik de conditie van een kip dus de strijd met E-bikes ga ik maar niet aan O-)

Door Tweakers user ElektroNeko, donderdag 9 februari 2012 18:03

Mij maakt het niet echt wat uit dat ze mij kunnen inhalen. Ik vind het juist wel fijn, want dan hoef ik niet te wachten totdat ik hun kan inhalen.

En ik loop toch liever :+

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 9 februari 2012 18:27

IK kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn. Echter heb ik nogwel een toevoeging. Oude mensen zouden zich sowieso voorzichtiger door het verkeer moeten bewegen, omdat hun reactietijd lager is en ze bovendien sneller "letsel"oplopen bij een ongeval, doordat hun botten minder uit kraakbeen bestaan.

Door Tweakers user ikke26, donderdag 9 februari 2012 18:44

De irritatie die bij mij wordt opgewekt wanneer een e-bike mij inhaalt is te verdragen.
Echter: Ik fiets dagelijks ook 30 kilometer (2*15) en op mijn route vindt je in de zomer ook veel recreërende ouderen met een e-bike.

Wat veel van die ouderen doen is het volgende:
Inhalen, stoppen om van de natuur te genieten, inhalen, stoppen om van de natuur te genieten, inhalen, stoppen om van de natuur te genieten, inhalen, stoppen om van de natuur te genieten, inhalen, en dat gaat zo maar door.

En dat gebeurt niet incidenteel!

Dat wekt naast een hoop irritatie omdat je op een relatief drukke weg fietst met veel fietsers, trekkers, bouwverkeer en auto's die al gauw 60 km/u rijden (en veel nog wat harder, er wordt toch niet gecontroleerd) en je steeds aan de kant moet, wat energie en tijd kost, ook nog eens levensgevaarlijke situaties op.
Helemaal wanneer je met iemand anders fietst, omdat je dan steeds weer achter elkaar kunt gaan fietsen.
Wanneer personen je één, desnoods twee keer inhaalt is er niet echt een probleem, wanneer het vaker wordt is het ontzettend gevaarlijk, onnodig en irritatie-opwekkend.
Helemaal omdat de oudere e-bikers meestal lekker naast elkaar blijven rijden tijdens het inhalen en dan nog verontwaardigd zijn ook als jij dat ook doet en vervolgens daarom gaan bellen

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 februari 2012 18:46]


Door Tweakers user Sgreehder, donderdag 9 februari 2012 18:44

Je bent een goede verkeersdeelnemer als je in staat bent je aan te passen aan het overige verkeer. Daarbij maakt het dus geen drol uit hoe of wat ervoor zorgt dat je wielen draaien.

Door Tweakers user Frozen, donderdag 9 februari 2012 18:52

Leuk geschreven! :) schrijf meer!

Door Tweakers user KeZZHoe798, donderdag 9 februari 2012 19:09

Ach, je moet maar zo denken: dat houden ze geen 80 kilometer vol en dan fiets jij hen weer voorbij als ze met de Ebike in de hand langs de weg strompelen omdat de accu toch wat eerder leeg was dan gedacht.

Door Tweakers user A_K, donderdag 9 februari 2012 19:09

Met alle respect, maar als je een beetje goede conditie hebt en graag hard fiets, ga je toch makkelijk boven de 25 km/uur?* (Behalve bij warm weer en de laatste paar meters voor de bestemming zodat je niet druipend van het zweet aan komt)
*Aangenomen dat je een goede fiets hebt, geen opafiets

Door Tweakers user Helixes, donderdag 9 februari 2012 19:24

Leuke insteek. Ik bekijk het meestal van de andere kant.

Natuurlijk mag ik het van de fietsindustrie niet zeggen, maar ze zijn er natuurlijk wel een beetje voor de mensen die een leeftijd bereiken waarop ze van mening zijn niet alles meer op eigen spierkracht te kunnen of te hoeven. Ik stel me zo voor dat ze het ijzeren ros al een aantal keer hebben vervloekt bij het opfietsen van de Erasmusbrug of met een fietstocht naar Hoek van Holland voor ze aan een electrisch model beginnen.

Traditioneel zijn er wel een aantal vervangende apparaten voor als de fiets aan de wilgen wordt gehangen. Een snorfiets, een brommobiel. Maar vooral ook natuurlijk de auto. In mijn visie is E-bike een lichte snorfiets met trappers. Laten we het een solex noemen. Maar dan zonder uitlaatdampen, kabaal en halsbrekende inhaalacties.

Als er weer eens zo'n grijze pruik mij voorbij fietst, dan kijk ik toch altijd stiekem of een van de assen niet is voorzien van een uit de kluiten gewassen trommelrem. Valsspelers, allemaal, natuurlijk. Maar laat ze maar, liever een valsspeler dan een hap half verdampte mengsmering in mijn muil. En ik prijs mijzelf gelukkig dat als ik een tempo van 26 km/u op zet, ze mij nooit meer bij kunnen halen met 30 kilo exotische metalen :)

De E-bike; de beste keuze uit een reeks slechte alternatieven...

Door Tweakers user naarden 4ever, donderdag 9 februari 2012 19:28

Ik ga gemiddeld sowieso met een kilometer of dertig richting school, in de sneeuw wil ik, als het nog niet platgereden is, nog wel afzakken naar een voorzichtige snelheid. Maar nu is het juist lachen om al driftend over het sneeuw de bochten te nemen.

Ben dan wel kapot na 5 minuten fietsen naar school. ;)

Door Tweakers user ikke26, donderdag 9 februari 2012 19:29

De e-bike is m.i. het probleem ook niet, meer het asociale gedrag dat sommige mensen erop gaan vertonen. Het is prachtig dat mensen daarmee mobiel blijven, de meeste mensen weten er ook prima mee om te gaan, er zijn echter uitzonderingen die zich niet normaal in het verkeer willen gedragen.

Door Tweakers user bullitkatcher, donderdag 9 februari 2012 19:41

Het ligt vooral aan de mensen die erop rijden;
Vorig jaar fietste ik gem. 2*16 km naar op een dag en soms kwam iemand op een e-fiets voorbij. Dit was iemand die het al gewend was om met een racefiets voorbij te razen en gaf dus geen problemen, het was zelfs leuk om mee te fietsen (ik fiets op een stadsfiets met 25km gem.).
Maar om even terug te komen op de ouderen: die hebben geen e-fiets nodig om gevaarlijk te zijn; op een weg waar 2 mensen naast elkaar kunnen fietsen ga ik met mn vrienden altijd in een treintje als er weer eens iemand van voren komt. Ouderen doen dat gewoon nooit. Met als gevolg de we meestal door de berm moeten omdat die postduiven niet aan de kant willen :(. En als je er dan wat van zegt zijn ze beledigd en noemen ze je vlegel.

Kortom:
Het is niet de fiets, maar de instelling van de oudere medemens (in drenthe althans). Deze mensen denken namelijk dat ze altijd en overal voorrang hebben.

Door Tweakers user thaan, donderdag 9 februari 2012 19:49

bullitkatcher schreef op donderdag 09 februari 2012 @ 19:41:

Kortom:
Het is niet de fiets, maar de instelling van de oudere medemens (in drenthe althans). Deze mensen denken namelijk dat ze altijd en overal voorrang hebben.
Nee, het is de leeftijd. Oudere mensen hebben niet meer het vermogen om te anticiperen op andere weggebruikers en kunnen zich ook niet meer verplaatsen in anderen.

Daarom dat ze wel verwachten dat jij actie X doet, maar zelf actie X niét doen.
In de auto exact hetzelfde, ouderen die een traag reactievermogen hebben, geen rekening houden met anderen door bijvoorbeeld blind af te slaan. Hoort allemaal bij het ouder worden.
Helaas hebben ouderen vaak niet het vermogen om in te zien dat ze gevaarlijk bezig zijn.

Door Tweakers user CodeCaster, donderdag 9 februari 2012 20:02

thaan schreef op donderdag 09 februari 2012 @ 19:49:
[...]
Nee, het is de leeftijd. Oudere mensen hebben niet meer het vermogen om te anticiperen op andere weggebruikers en kunnen zich ook niet meer verplaatsen in anderen.

Daarom dat ze wel verwachten dat jij actie X doet, maar zelf actie X niét doen.
In de auto exact hetzelfde, ouderen die een traag reactievermogen hebben, geen rekening houden met anderen door bijvoorbeeld blind af te slaan. Hoort allemaal bij het ouder worden.
Helaas hebben ouderen vaak niet het vermogen om in te zien dat ze gevaarlijk bezig zijn.
Ik moet bij zulke kwesties altijd aan zo'n stripje uit de Donald Duck denken.

Oma Duck slaat met haar auto af, zonder richting aan te geven. De agent die op de hoek staat, houdt haar staande en vraagt hoe ze dat in haar hoofd haalt. "Maar agent, ik sla hier al twintig jaar lang iedere maandag rechtsaf! Dat weet iedereen ondertussen toch wel?"

Door Tweakers user wimjongil, donderdag 9 februari 2012 21:53

Koop een ligfiets, word je ook niet meer ingehaald ^O^

Door Tweakers user Paul - K, donderdag 9 februari 2012 21:54

Elke dat als ik naar school fiets word ik er ook weer mee geconfronteerd. Helemaal gek word je er van, jij hard tegen de wind in je best doen, komt er zo'n oud stel even "rustig" voorbij kakken.

Door Tweakers user mux, donderdag 9 februari 2012 22:14

Het zijn, zoals eerder inderdaad gezegd, meer de mensen die erop zitten dan de e-bikes an sich. En niet alleen e-bikes hebben mensen erop zitten die totaal niet opletten, maar zelfs fietsers die de 10km/h niet eens lijken aan te stippen met wind mee kunnen totale idioten op de weg zijn.

Ik denk dat je eigenlijk helemaal in de verkeerde hoek zit met e-bikes. E-bikes verergeren een symptoom, dat zeker, maar het probleem zit hem er allereerst in dat fietsers lang niet de training en motivatie krijgen om zich fatsoenlijk in het verkeer te gedragen. Moeten we daar iets aan doen? Misschien wel...

Door Tweakers user Sibert, donderdag 9 februari 2012 23:14

Ik ken het. Een ritje naar school is 7KM en ik fiets ook relatief snel (17-22KM/u) in een relatief heuvelig gebied. Waar ik ga, gaan postbodes. Met E-Bikes. Niks zo frustrerend aan een postbode die heuvelopwaarts je zonder moeite inhaalt terwijl je jezelf in het zweet trapt.

Oke, postbodes zijn weliswaar een ander verhaal dan een *insert random persoon die geen werk doet al fietsend* persoon, maar toch frustrerend.

Door Tweakers user Damic, donderdag 9 februari 2012 23:51

Overlaatst nog zo'n e-bike zien voorbij vliegen, man in de 30 op het staart in de plaats van op het fiets pad. De auto's bleven mooi achter (hij reed trouwens sneller dan de wagens (zone 30 of 50)

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 10 februari 2012 08:13

In mijn schooltijd reed ik op een scootertje tussen huis en school. Mijn snelheid was aardig aan de hoge kant. Wat mij altijd verbaasde waren de groepen scholieren onderweg die (op een fietspad met 2 rijstroken) met 5 personen naast elkaar blijven fietsen. En dan niet 1x 5 personen... nee groepen van 20 tot 30 personen. Voordat zo'n groep een beetje gereorganiseerd is voordat je er langs kunt dan ben je 2 minuten verder.

Wat heeft dit te maken met de e-bikes? Eigenlijk weinig behalve dat analoge fietsers minstens zo irritatie kunnen opwekken.

Door Tweakers user gosse adema, vrijdag 10 februari 2012 08:53

Vanaf de ebike zie je de wel de andere kant. Als je iemand op een sportieve fiets voorbij gaat, dan gaat deze je later soms voorbij. Als we dan dezelfde kant opgaan kom je ze dan later meestal wel weer tegen:)
Ben 5 jaar geleden van een lease-auto naar de fiets overgegaan i.v.m. ander werk. Vanwege de afstand en het niet bezweet aankomen heb ik toen voor een ebike gekozen.
Maar wel respect voor de 'analoge' fietsers, sinds een week is de accu stuk en merk je wel degelijk het verschil tussen een ebike en een echte fiets.

Door Tweakers user dalus, vrijdag 10 februari 2012 10:17

Misschien eens overschakelen naar zoiets Of nog meer trainen.

Door Tweakers user ChojinZ, vrijdag 10 februari 2012 10:54

Erg leuk stuk!
Maar persoonlijk stoor ik me meer aan bakvisjes die met ze'n 3en het fietspad volledig blokkeren. Daarnaast kom ik E-bike's hier in Den Haag zelden tegen... :9

Door Tweakers user TenTimes, vrijdag 10 februari 2012 15:18

BRAVO! Helemaal mee eens. Ouderen moeten juist l;angzamer gaan aangezien ze ook trager zijn met het reageren. Gelukkig ben ik vaak wel sneller (op mijn vouwfietsje, dat ding weegt niks) en heb ik er geen last van.

Waar ik persoonlijk veel meer last van heb, zijn de scholieren die al pingend tegen het verkeer in rijden en als ze aan de goede kant rijden, dit met een bejaardentempo met meerdere langs elkaar. Ik moet zo vaak inhouden doordat ze weer eens sloom rijden of het hele fietspad gebruiken of beide.

Wat me zeker nu opvalt is dat op het moment dat er een beetje sneeuw ligt, een groot deel van de fietsers niet meer weet hoe ze veilig rijden (als ze dat al konden) en hoe ze een beetje tempo moeten maken (als ze dat al konden). Een beetje sneeuw betekend niet meteen dat je bij het minste geringste al tegen de vlakte gaat. De sneeuw van afgelopen week was eigenlijk vanaf vrijdag tot woensdag goed te doen aangezien deze niet de kans had om te smelten. Maar toch heb je weer van die mensen die per se helemaal vooraan bij het stoplicht willen staan en daarna op een slakkengangetje wegrijden omdat ze bang zijn dat ze uitglijden.

Daar erger ik me nu aan!

*Loopt weg om af te koelen :P *

Door Tweakers user TD-er, zaterdag 11 februari 2012 12:31

Het zijn niet alleen de "witkuifjes" die voorbijgesneld komen.
Er zijn tegenwoordig ook best wel veel brugklassers die op zo'n ebike voorbij komen.
Best wel frustrerend en inderdaad heel gevaarlijk.
Maar goed, er gaat hier tussen Ten Boer en Groningen elke ochtend een hele grote groep scholieren richting Stad en ik probeer altijd net daarvoor te blijven. Dat is met name omdat er vrijwel dagelijks wel een valpartij is in een van die subgroepjes en daar wil je niet tussen zitten. Kun je nagaan als er 12 a 13-jarigen zijn die met 25 km/u en een compleet gebrek aan verkeersinzicht (of zelfs maar aandacht voor verkeer) het verkeer onveilig maken.

Het lijkt erop dat het niet meer alleen voor de 65-plussers is, maar dat de e-bike voor iedereen tussen 12 en 90.

* TD-er zit er stiekem ook wel aan te denken om er een te kopen als deze Gazelle versleten is, met 2x 15 km/dag.

Door Tweakers user Patriot, zondag 12 februari 2012 15:23

Wat ontzettend kansloos dat je je hier zo aan ergert _O-

Je vind het ook vreselijk om naast de autoweg te rijden? Dan wordt je immers ook constant ingehaald!

Door Tweakers user akakiwi, maandag 13 februari 2012 11:32

Ik snap precies wat Niek bedoelt.
Ikzelf accepteer het ook niet als ik wordt ingehaald door andere fietsers.
Enige mogelijkheid is dan om nog een extra tandje bij te zetten.
Des te groter is dan de voldoening wanneer je die persoon weer inhaalt.

Door Tweakers user Marzman, dinsdag 6 augustus 2013 19:06

Er gebeuren inderdaad veel ongelukken met ouderen op Ebikes. De niet ouderen voeren de fietsen ook steeds vaker op dat ze snelheden van 40/45 km per uur kunnen halen.

De meeste mensen iriteren zich overigens meer aan wielrenners dan aan e-bikers.

Reageren is niet meer mogelijk