Smartphone knipperlichtrelatie

Door Niekleair op zondag 28 juli 2013 23:21 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 7.425

Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik altijd een vreemde relatie met smartphones heb gehad. Ik vindt de ontwikkelingen interessant, begrijp het voordeel dat je maar één apparaatje hebt die alles kan en heb er ook meerdere zelf gehad. Daarnaast, als hardware junkie in training, vind ik smartphones ook technisch interessant.


T-Mobile MDA Vario/HTC Wizard; wie kent 'm nog?
Ooit mocht ik een nieuw T-Mobile abonnement afsluiten. Dat was nog in de tijd dat alles in één bundel zat (bellen, sms'en, internet en zelfs bellen in het buitenland). Ik had een Sony Ericsson K750i, waarschijnlijk de enige in Nederland waarvan na 2 jaar het joystickje nog werkte btw. Bij mijn abonnement kon ik de T-Mobile Vario 2 krijgen, een HTC Wizard. Leuk apparaatje met windows mobile 5.0 ofzo erop. Wel traag en hij kreeg het voor elkaar om onder het bellen vast te lopen. Op vakantie viel ik steevast terug op mijn Sony Ericsson K750i, omdat ik doodsbang was dat de MDA uit zichzelf ging internetten (deed tie in NL wel eens). Na een vakantie in Canada besloot ik de MDA te verkopen, ik was 'm zat.
http://tweakers.net/ext/f/BeNi9Qa39au31h79dW4sNAbk/medium.jpg


Cursus Windows Mobile
Ik had in die tijd een bijbaantje als verkoper bij Dynabyte. Leuk werk, leuke collega's en leuke klanten. Voor het werk mocht ik de microsoft verkoopcursussen volgen. Daardoor kreeg ik alle voordelen van Windows mobile (inmiddels versie 6.0) over me heen. Rond die tijd kwam Samsung met een (in mijn ogen) waanzinnig mooie telefoon, de Samsung Omnia Qwerty (B7610). Bij een KPN abonnement, met medewerkerskorting kon ik 'm makkelijk betalen. Ingaan op die aanbieding is de domste keus van m'n leven geweest, want daarmee had ik geen T-Mobile flex abonnement meer. Maar ik had wel de mooiste telefoon van dat moment (in mijn ogen).
http://tweakers.net/ext/f/X7RBimBFKZELYY7Af8PiqVLV/medium.jpg

Een half jaar later ging ik op vakantie naar Amerika. Gewoontegetrouw wilde ik mijn Sony Ericsson weer meenemen, maar die ging echter defect, dus kocht ik een Nokia 2730. Prima toestelletje, veel functies en kan, als het meezit, 2 weken op een batterijlading doen. Terug van vakantie bleef ik de Nokia gebruiken en niet veel later stond de Samsung te koop. (Hij is uiteindelijk voor het goede doel geveild op een bazaar van de kerk). Het was inmiddels najaar 2011.
http://tweakers.net/ext/f/TGa7kwbABw40SRAtYW8MprWq/medium.jpg

Android
Inmiddels spoelden de Android toestellen de markt over. Ik wilde dat ook wel eens proberen. Uiteindelijk kwam ik met een Sony Xperia Ray en een Vodafone abonnement de telefoonwinkel uit. De Xperia Ray is in veel opzichten een fantastisch toestelletje. Hij is (relatief) klein, vrij zuinig, heeft een goed scherm en werkt best vlot (zeker onder android 2.3, met 4.0 werd tie wat trager). Het stond me wel tegen dat elke app allemaal rechten vroeg waarvan ik mij afvroeg wat ze daar in vredesnaam mee wilden. Waarom heeft bijvoorbeeld een weer-app toestemming nodig om in je adreslijst te kijken? (Trouwens lette ik best stevig op de rechten waar apps om vroegen, bovenstaande app kwam er bij mij dan ook niet in, ik zocht gewoon door naar een app die wel 'normale' rechten vroeg). Na ongeveer 6 maanden, je raad het al, was ik ook de Xperia Ray zat. Op tweakers bood iemand een goede prijs, dus hij ging de deur uit, en ik stapte weer over op de Nokia 2730.
http://tweakers.net/ext/f/8Lg1xjPzxQKmvKRbowskYUw5/medium.jpg

China
Via tweakers kwam ik erachter dat je vrij gemakkelijk een 'voor een duppie op de eerste rang' telefoon uit China kan importeren. Ik kwam op geekbuying.net uit en mijn keus viel op de Haipai X720D, een grappig toestelletje met een schermdiameter van 4,7", geen kleine jongen dus. Hij werkte heerlijk vlot, maar ik werd helemaal gek van de accu die het met geluk 1,5 dag uithield. Daarnaast begon het me meer en meer te knagen dat alle apps toch wel alles van je wilden weten. Toen ten slotte een kennis van me boos vroeg waarom ik niet op zijn whatsappje reageerde was het de druppel. Ik wil niet altijd 100% verbonden zijn. Na 5 maanden gebruik (wel het record voor een smartphone bij mij denk ik) ging ook de Haipai naar een nieuwe eigenaar.
http://tweakers.net/ext/f/vpcc6rVIrrNT9KKAjbasK4Dq/medium.jpg

De ultieme telefoon
Na weer een tijdje van mijn Nokia 2730 genoten te hebben bedacht ik dat het nog meer basic kon. Na een zoektocht kwam ik bij een gloednieuwe Nokia 6310i uit. Ik denk dat veel van jullie deze wel kennen. Iedere zichzelf respecterende zakenman heeft er (minstens) één gehad tussen 2003 en 2009. Diverse mensen kochten er 10 omdat ze nooit meer een andere telefoon wilden, ze bellen nog steeds met de éérste! Helaas is Nokia in 2008 gestopt met het maken van deze telefoons. En kennelijk is 5 jaar in de opslag liggen toch net wat te veel van het goede voor een accu. De telefoon hield het wel 5 dagen uit, maar aan het begin van dag 5 was je accu nog vol, en ineens ergens halverwege de dag viel de stroom uit. Gelukkig kun je voor een paar euro een nieuwe (originele nokia) accu van E-bay plukken. Inmiddels gebruik ik de Nokia met veel plezier. Heerlijk, als je gebeld wordt die prehistorische ringtone (hij heeft niet eens polyfone ringtones). Als mensen je met de Nokia 6310i zien lopen, verlangen ze massaal weer terug naar hun eigen 6310i. Iedereen die ik ken en deze telefoon gehad heeft, zegt dat dit de beste telefoon is die ze ooit gehad hebben. Ik ben het met ze eens!
http://tweakers.net/ext/f/Q5xe8ALXl9JLIPxbYZPxnu4e/medium.jpg

Volgende: De E-terreur 02-'12 De E-terreur

Reacties


Door Tweakers user sypie, maandag 29 juli 2013 00:06

Glimlach!

In het begin van de iPhone 3G heb ik 2 jaar met die iPhone rondgelopen. Daarna was ik het zat. Ding liep vast tijdens het herstarten, ding liep vast als ik na een gesprek de headset er uit trok... Waardeloos. Die iPhone heb ik uitgeleend aan mijn zusje en die gaf het toestel 2 weken geleden weer terug. Doet het niet meer. Ik de stekker er in, opladen en beeld. Toestel doet het nog prima en wordt over 2 weken verkocht, wanneer de koper van vakantie terug is.

Ondertussen heb ik na de iPhone 3g weer lekker mijn oude Nokia 6310i gebruikt. Die was in de jaren dat ik de iPhone gebruikte uitgeleend aan een goede vriend van mij die 'm gebruikte vanwege de goede bluetooth verbinding, handig voor tijdens het motorrijden. Sinds ik die 6310i terug heb is mijn collectie alleen maar uitgebreid. Van een studiegenoot kreeg ik ook nog een exemplaar met een extra batterij.

Afgelopen voorjaar heb ik het toestel helemaal uit elkaar gehaald. Alles wat met water gewassen kon worden heb ik gewassen en alles wat geborsteld moest worden heb ik geborsteld, met een oude tandenborstel. Een front-schermpje was gebarsten, die heb ik vervangen door een ander exemplaar. Ik heb van 2 toestellen de beste onderdelen uitgezocht en daar één toestel van gemaakt. De onderdelen van het andere toestel heb ik bewaard, je weet maar nooit.

Mijn toestel gaat echt nog wel 2 á 3 weken mee op een batterijlading. Dat gaat dus prima. Daarnaast kan het toestel ook veel hebben. Ik heb afgelopen schooljaar een paar keer aan mijn leerlingen laten zien wat oude telefoons wél kunnen en wat de smartphones van die kindertjes niet kan: de valtest van een meter hoog.
Ik heb ook een keer het toestel uit elkaar gehaald om een leerling te laten zien hoe groot het trilmotortje was wat er in zit. Ze wilde graag een motortje uit een mobiele telefoon gebruiken om iets aan te laten draaien. Omdat kinderen nog geen half idee hebben van grootte en kracht van iets pakte ik mijn T6 schroevendraaier (standaard uitrusting in mijn koffer) en sleutelde de boel uit elkaar, tijdens de les. Heerlijk om die gezichten van die kinderen te zien...

Nu is dan toch het einde gekomen van het gebruik van dit toestel. Ik heb een toestel uit China besteld: De Faea F2. Ik hoop dat het wat is... Ook ik hoef niet 24/7 online te zijn. Ik betwijfel nog of en wat voor internetverbinding er voor ga regelen.

Mocht je interesse hebben in de 63101 inclusief lader en bijna compleet reservetoestel én nog een reserve-accu (misschien wel 2 zelfs), laat het me dan weten. Voor ¤10 ben je de man en kun je een flinke poos vooruit... Het is wel de zilveren versie en niet de lelijke gouden versie op de afbeelding in je post.

Door Tweakers user woekele, maandag 29 juli 2013 06:20

ik vindt? apparaatje die? Na eerste alinea gestopt met lezen :P

Door Tweakers user Korben, maandag 29 juli 2013 08:06

Als mensen je met de Nokia 6310i zien lopen, verlangen ze massaal weer terug naar hun eigen 6310i.
Blijf jezelf dat maar wijsmaken. De meeste mensen die je met een Nokia 6310i zien lopen beschouwen je als een dinosaurus. En let's face it: over een aantal jaar zullen ook alle Nokia 6310i's en vergelijkbare dumbphones kapot of versleten zijn; waar ben je dan? Met tegenzin dan maar een Hapkilotronics dumbphone gebruiken waarvan de trilmotor na drie keer gebeld te zijn kapot gaat? Omarm de smartphone; uiteindelijk zullen de best gebouwde telefoons smartphones zijn. Dat is al bijna zo.

Door Tweakers user sypie, maandag 29 juli 2013 09:14

Maar smartphones zullen ook de meest kwetsbare telefoons blijven... Groter oppervlakte, ander materiaal, meer losse componenten met flatcables...

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 29 juli 2013 10:52

Ik kwam mijn Nokia 8210 tegen in de la (http://www.retromobile.nl...timages/big/8210blauw.jpg). Wat een heerlijk licht en klein toestel was dat! Die kom je altijd overal meenemen en wegstoppen. De accu was al een Li-ion-batterij, dus je hoefde niet eerst de batterij leeg te laten lopen alvorens 'm weer op te laden en ging 2 weken mee. Ik mis soms wel eens die simpele telefoons die het gewoon altijd deden...

Door Tweakers user Gish, maandag 29 juli 2013 13:00

Het enige wat ik er aan mis is de lange standby tijd. Als ik m'n beide iPhone's (4 & 5, zakelijk & prive) een weekend lang helemaal niet gebruik zijn ze na 3 dagen nog bijna leeg. Ik zou graag weer terug gaan naar een telefoon die 2 weken meegaat, maar helaas, dan moet ik missen: (shared) agenda's, meerdere mailboxen, whatsapp, social media, buienalarm, spotify, Skype, m'n rekenmachine, compactcamera en niet te vergeten: een internet browser.

Ja, je kunt mailen, wappen en andere ongein met een 6310i, maar het is helaas niet meer voldoende voor deze tijd. Dus zit er niets anders op - net als miljoenen anderen - dan de droevig lage accutijd voor lief te nemen...

Door Tweakers user bonyuri, maandag 29 juli 2013 14:47

Ik gebruik nog steeds een 6310i als ik naar het strand ga :)
De ergonomie van dat ding is echt super!

Door Tweakers user CR1691, maandag 29 juli 2013 15:30

Ik heb een enorme haat liefde gehad met de Galaxy S3. Na een tijdje toch maar omgeruild. Bleek uiteindelijk toch niet bij mij te passen.

Door Tweakers user guReMcO, maandag 29 juli 2013 15:38

Ik loop nog steeds met een Sony Ericsson W700i rond voor bellen/smsen en een iPod Touch 4g voor de apps. Mijn SE heeft de orginele accu nog en gaat in standby nog een kleine week mee. Eigenlijk is de hele mobiel wel ten einde maar durf het niet aan zo'n kwetsbare smartphone te kopen. :P
Het zijn mooie dingen maar ik denk gewoon niet dat zo'n ding zoveel kan incasseren of zolang meegaat als een oude dumbphone/featurephone. En het feit dat je best wel hard genaaid word met abonnementen tegenwoordig houd me tegen.

Door Tweakers user JanBreuer1, maandag 29 juli 2013 16:40

Ik kan me in die tijd van 6310 en 6210 ook nog de SL45 herinneren, de eerste phone met mp3 player. Ik heb de 6310i eigenlijk pas gekocht toen mijn 6210 kapot ging, vond de 6310i eigenlijk ook niet meer dan de verbeterde versie van de toch al goede 6210.

Door Tweakers user Omsk, maandag 29 juli 2013 16:47

Ik ben vorig jaar overgeschakeld naar mijn eerste smartphone (al is het één uit de budgetserie : Samsung Y Duos).
Een maand geleden ben ik teruggekeerd naar mijn oudere Nokia 3720c.

Toch wel een verademing: start onmiddellijk, eenvoudig in gebruik, de batterij is een week goed, stabiel en vooral geen oproepen meer die nooit toekomen (heb ik herhaaldelijk voor gehad).

Ik mis wel de GPS.

Door Tweakers user 318025, maandag 29 juli 2013 18:17

Ik ben erg tevreden met mijn Huawei Honor 2 2GB, de firmware is lekker stabiel en snel en de batterij is ook redelijk goed voor een smartphone, al draint ie net zo goed, maar ik zou echt niet meer terug willen naar een dumbphone.

Door Tweakers user Rey Nemaattori, maandag 29 juli 2013 21:18

Dus als die vriend boos was geworden omdat je niet direct terug had gesmssed ipv gewhatsapped, was je dan terug gevallen op de DynaTAC ofzo?

Met sms ben je net zo hard altijd online als met whatsapp, ik zie niet in hoe een smartphone op dat gebied anders is dan any other dumbphone...

Door Tweakers user Rey Nemaattori, maandag 29 juli 2013 21:22

sypie schreef op maandag 29 juli 2013 @ 00:06:
[...]
Mijn toestel gaat echt nog wel 2 á 3 weken mee op een batterijlading. Dat gaat dus prima. Daarnaast kan het toestel ook veel hebben. Ik heb afgelopen schooljaar een paar keer aan mijn leerlingen laten zien wat oude telefoons wél kunnen en wat de smartphones van die kindertjes niet kan: de valtest van een meter hoog.
Je hebt geen idee wat mijn smart phone moet doorstaan, die valtest heb ik al zeker een half dozijn keren uitgevoerd met mijn smablet, zelf een keer vanaf anderhalve meter. Not a scratch ( nuja, hij heeft wel wat krassen en deuken op zijn bumper inmiddels :+), but still...de ene smartphone is de andere niet, maar niet iedere smartphone is een glazen iphone...

Door Tweakers user HummerHealey, maandag 29 juli 2013 21:34

sypie schreef op maandag 29 juli 2013 @ 00:06:
Glimlach!

In het begin van de iPhone 3G heb ik 2 jaar met die iPhone rondgelopen. Daarna was ik het zat. Ding liep vast tijdens het herstarten, ding liep vast als ik na een gesprek de headset er uit trok... Waardeloos. Die iPhone heb ik uitgeleend aan mijn zusje en die gaf het toestel 2 weken geleden weer terug. Doet het niet meer. Ik de stekker er in, opladen en beeld. Toestel doet het nog prima en wordt over 2 weken verkocht.
Als een iPhone ( of een Android toestel) zich zo gedraagt is hij defect. Dat zal de nieuwe eigenaar wel leuk vinden.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juli 2013 21:37]


Door Tweakers user bouwfraude, dinsdag 30 juli 2013 03:25

De joystick van mjn K750i doet het nog steeds. Ik heb hem meer dan vijf jaar gebruikt (niet al te veel gewoon prepaid) Dit jaar begon dat ding wat kuren te vertonen, scherm bleef zwart knopjes wel aan, of compleet wit scherm.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 30 juli 2013 08:27

HummerHealey schreef op maandag 29 juli 2013 @ 21:34:
[...]


Als een iPhone ( of een Android toestel) zich zo gedraagt is hij defect. Dat zal de nieuwe eigenaar wel leuk vinden.
Het kan natuurlijk mijn pech zijn geweest dat het toestel dit deed. Ik heb mijn zusje er de afgelopen tijd, meer dan een jaar, niet over gehoord. Misschien was een herstel al genoeg.

Door Tweakers user JerX, dinsdag 30 juli 2013 09:09

Nokia 3310 hiero, tienduizend frontjes voor te vinden met licht lampjes zo awesome! :*) Weet nog wel dat ik mijn accu had moeten vervangen omdat hij vol aangaf, maar na 30 seconden bellen viel de telefoon helemaal uit :+

Door Tweakers user anti.ea, dinsdag 30 juli 2013 10:29

Zeker de 3310, 3330 die ik nooit zal vergeten :)

Door Tweakers user sleuth, dinsdag 30 juli 2013 15:31

ik heb thuis een blauwe 3310 liggen ;-) en het werkt ook nog.

Reageren is niet meer mogelijk